Szüléskísérés és dúlaság

Dúlaság

Szeretetteli támasz a várandósság és a szülés alatt

 

Ki a dúla?

A dúla görög eredetű szó, eredetileg rabszolgát jelentett.

Ma így hívják azokat a tapasztalt és képzett segítő asszonytársakat, nőket, akik folyamatos

-fizikai,

-érzelmi és

-informatív

támaszt nyújtanak az anyának a várandósság idején, a szülés alatt és után.

Azt tapasztalom, hogy ma Magyarországon idegenkednek a dúla szó hallatán. Sokan nem ismerik e foglalkozást. Pedig amióta világ a világ, mindig is volt a várandós, szülő, gyermekágyas nő mellett asszonytársi támasz, olyan nő képében, aki már maga is átélte az életadás minden nehézségét, fájdalmát, de erejét és örömét is. Ez lehetett az anya, nővér vagy akár sógornő. Ez a hagyomány már kiveszett, de tovább él a modern hivatásszerű dúlaságban.

Hozzám közel áll ez a hagyományos megközelítés, ahol a dúla nem szakemberként van jelen, hanem egy tapasztalt szeretetteli asszonyként. Aki „csak” ott van a kismama mellett: ott van, szeret, hisz benne és rendelkezésre áll. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a modern dúlaság már elképzelhetetlen bizonyos szakmai felkészültség és folyamatos továbbképzések nélkül.

Ma már kutatások bizonyítják, hogy „egy tapasztalt támogató személy folyamatos jelenléte nem csak segít elkerülni a fölösleges beavatkozásokat, de mellette kevésbé van szükség fájdalomcsillapításra csökken a gátsérülések száma, és kisebb arányban fordul elő fogóműtét, vákuumos szülés és császármetszés”.

 

Mi lehet ennek a titka?

A szülés akkor tud leggördülékenyebben lezajlani, ha a szülő nő biztonságban, szeretve érzi magát és megbízik az őt körülvevőkben. Így tudja elengedni és átadni magát a szülésnek.

 

Mit nyújthatok neked dúlaként:

– érzelmileg támogatlak, meghallgatlak, veled vagyok már a várandósság alatt is;

– együtt készülhetünk, hangolódhatunk a szülésre;

– megbeszéljük a lehetőségeket, hogy szabadon tudj dönteni és ezáltal nagyobb biztonságban érezd magad;

– megmutatom, hogyan és miben tud támogatni téged a párod a vajúdás alatt;

– a vajúdás alatt folyamatosan melletted leszek, megértéssel és elfogadással fordulok feléd, figyelem a kívánságaidat, biztatlak, igyekszem enyhíteni a fájdalmadat és tartani benned a lelket.

– ott maradok veled a szülés utáni pár órában, segítek a mellre tételben;

– ha szükséged van rá, a gyermekágy alatt is a segítségedre leszek: akár a szoptatásban, akár a hétköznapok megszervezésében, akár egy kényeztető masszázzsal.

Hiszem, hogy a szülés, születés kulcsfontosságú élmény minden ember életében és szeretném, hogy ez az időszak minden nőnek szép, emlékezetes és megerősítő legyen!

Ha szeretnél többet tudni arról, hogy miben tudok neked segíteni írjál vagy hívj!

Szívesen találkozom veled, meghallgatlak és mesélek erről többet.

A dúlai szüléskísérés ára 150 000 forint, ami tartalmaz egy konzultációt szülés előtt, magát a szüléskísérést és egy gyermekágyas látogatást. Nem tartalmazza az esetlegesen felmerülő utazási költséget. ️

Ha erre vágysz, keress bizalommal!

Drága Paulina, olyan voltál számomra, mint egy puha, simogató bársony, ami lágyította a kórházi  környezetet. Egy nagyon támogató, erős, ugyanakkor puha női-anyai minőség. Köszönöm a biztonságot adó jelenléted. 

Andi

Paulina végigkísérte a harmadik várandósságomat és szülésemet. Meleg, szeretetteli háttért biztosított, támogatása segített átlendülni a nem várt nehézségeken is. Örülök, hogy jelen volt, amikor kisfiúnk a világra érkezett, ettől születésének emlékei még szebbek a számomra. Szívből ajánlom őt. 

Panka