Szülészáró rituálé

SZÜLÉSZÁRÓ RITUÁLÉ

Elsőre úgy tűnhet, hogy nincs benne semmi különös, de ez pont az a tápláló szeretet, amire szüksége van egy nőnek, ha nemrég világra hozott egy gyermeket.

Nem véletlen, hogy Oroszországban, ahol a nők szeretnek adni magukra a férfiak pedig szeretnek ajándékozni, azt látom, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szülészárás. Leggyakrabban ott a férjek azok, akik ezzel kedveskednek a gyermekük édesanyjának a szülés után.

Amikor először hallottam Oroszországban a szülés utáni záró rituáléról, azt éreztem, hogy milyen kár, hogy anno erről itthon nem hallottam, mert nagyon jól esett volna átélni egy ilyen rituálét a szüléseim után, különösen a nagyon gyors, viharos szüléseimnél, amik akkor nagy űrt hagytak maguk után.

Elkezdett foglalkoztatni a téma. Megtudtam, hogy Magyarországra Mihályfi Márta néprajzkutató hozta be az autentikus mexikói szülés-zárást, de a rituálé népszerűsítése és elterjedése itthon akkor még nem történt meg. Most már talán többen foglalkoznak vele itthon is.

Ellenben Oroszországban, miután több szülésznő, bába, dúla kijutott a nemzetközi bábakonferenciákra és ott elsajátították Angelina Martinez Miranda és Naoli Vinaver bábáktól a szülés utáni záró rituálét, a népszerűsége gyorsan terjedni kezdett. Kiderült, hogy Oroszországban is létezett már a Mexikóban megismerthez hasonló tradíció, és vannak, akik a hagyományos szláv rituálét ma is gyakorolják. Sokan keverik a többféle technikát, hagyományokat. Természetesen sok más kultúrában is léteznek szokások a szülés után lévő nők kényeztetésére, így ma már azok is részei a gyakorlatnak. Ilyen többek között a thai, ill. ayurvédikus  tradíciókat követő eljárások. Sok szülés-zárást tartó dúla, bába, pszichológus más területen szerzett tudását is bevitte a rituáléba, pl. oszteopata és különböző masszázs technikákat, kínai orvoslást vagy természetgyógyászati ismereteit, így kialakult mindenkinek az egyéni stílusa.

Az utóbbi időben Angelina Martinez mexikói bába időnként eljön Mexikóból Oroszországba, hogy átadja a tapasztalatát többnapos szemináriumok keretein belül. Így nekem is volt szerencsém, részt venni két workshopján és elvégezni a tanítványai által megrendezett 3 hónapos kurzust.

 

MI IS A SZÜLÉSZÁRÓ RITUÁLÉ?

SZERTARTÁS, ÚJ STÁTUSZBA LÉPÉS MEGÜNNEPLÉSE? KÉNYEZTETŐ MASSZÁZS ÉS FÜRDŐ RITUÁLÉ? EGY LEHETŐSÉG A PIHENÉSRE ÉS FELTÖLTŐDÉSRE? EGY LEHETŐSÉG OLYAN BESZÉLGETÉSRE, AHOL MEGHALLGATNAK? ÚJJÁSZÜLETÉS? TÁMASZ?

Ha meg kellene fogalmaznom egy érzést, ami a rituálé alatt megszületik, azt mondanám, hogy a BÉKE az.

Miért lehet fontos a szülés utáni záró rituálé?

A szüléssel véget ér egy előző életszakasz és a szülést megelőző várandósság, az egység és a várakozás állapota is.
Anyává válva (még többedszerre is) a nő új státuszba kerül, új életciklusbba lép, új életérzéssel és új öntudattal. A szülés-beavatási szertartás.

Nagyon intenzív időszak következik testileg, lelkileg is. A  változások, hormoningadozás, fáradtság érzelmi viharokat szülhet és a legellnetétesebb érzéseket válthatja ki belőlünk. Eufória, öröm, boldogság és béke keveredhet  szomorúsággal, dühvel, haraggal és veszteség érzettel.
Ha nem foglalkozunk az érzéseinkkel, nem adunk szabad utat nekik, akkor valahol mélyen bennünk maradnak és évekkel később is felszínre kerülhetnek és akár gyötörhetnek is minket.
Akárhogy alakult a szülésünk története, a szüléssel egy mérföldkövön lépünk át, ami mindenképp felbecsülhetetlen tapasztalatot, tudást és bölcsességet ad nekünk.

A gyermekágyas időszakban a figyelem főleg a kisbabára irányul. Kevés idő jut pihenésre, befelé figyelésre, hogy átgondolhassuk és elfogadjuk azokat a változásokat, amiket a szülés hozott az életünkbe.

A szülés körüli időszakban extrém módon megnyílunk mindenféle értelemben. Mindannyian tapasztaljuk, hogy mennyire mélyre, szinte a zsigereinkig megy ilyenkor minden minket érő hatás.

A szülés utáni lezáró rituálé lehetőséget ad az édesanyának, hogy még egyszer átélje a szülésének történetét, átgondolva azt a jelenben a tapasztalatai fényében, megkeresve a szülés hozadékait, ajándékait és megossza ezeket az érzéseit olyannal, aki meghallgatja őt. Segíti az elengedést, lezárást, a határaink visszaszerzését, hogy megnyugvással, békében, új erőkkel, összeszedetten léphessen a  nő az anyaság útjára.

Ugyanakkor a rituálé lelki oldala mellett fontos a nő testének újjáéledése a komoly igénybevétel után. A testünknek, aki kihordta, táplálta, majd világra bocsátotta gyermekünket is szüksége van hálára, gondoskodásra, pihenésre, feltöltődésre és regenerálódásra.

A szülés utáni záró rituálé elsősorban mexikói hagyományokra épül, ahol a lezáráshoz egy nagy kendőt „rebozo”-t használnak, amivel 7 ponton  összehúzzák, körbecsavarják, bebugyolálják a nő testét a fejtől a lábfej felé haladva. E mellett átmelegítik a nő testét gyógynövényes teákkal, – fürdővel, masszázzsal. Ezt a rituálét a gyermekágy alatt akár többször is megismétlik. A mexikói tradíció szerint a szertartásnak nem csupán fizikai, lelki hanem mély energetikai, spirituális hatása is van.

Ugyanakkor a világban elterjedt szülés-zárást inkább egy testi-lelki újjászületést, ellazulást, feltöltődést, regenerációt segítő rituálénak nevezném.

Nálam a rituálé közös készülődéssel kezdődik. Együtt  kiválasztjuk a gyógynövényeket, teát főzünk, elkészítjük a fürdővizet. Közben kibontakozik a beszélgetés…

Ezt követi a masszázs: rebozo „masszázs”, thai herbál batyus masszázs vagy a kedvencem, a szintén átmeneti rituáléknál is használt hawaii lomi-lomi masszázs, ami hihetetlenül ellazít, elringat és szinte elrepít. Utána jön az anya testének átmelegítése, ellazítása forró teával, gyógynövényes (gőz-) fürdővel, thai herbal batyukkal, esetleg szaunával.

És végül következik maga a zárás rebozoval.
Általában ehhez a ponthoz érve már mindenki mély relaxált állapotba kerül, sokan el is alszanak.

Miután a kismama felébred, lezárásként szoktunk még egyet teázni, miközben megosztjuk egymással az érzéseinket, amit a rituálé ébresztett bennünk.

A rituálé mindig kicsit más, hiszen mindannyiunk története és mi magunk is különbözőek vagyunk.

Hossza 4-5 óra. Szerencsés, ha a kisbabára addig nem messze vigyáz egy közeli hozzátartozó. A rituálé általában a szülés után pár héttel történik, ugyanakkor évekkel később is kivitelezhető, ha nagyon érzékeljük a hiányát. Záró rituálénak van létjogosultsága az élet más fordulópontjainál illetve veszteségeknék is. Amikor tovább szeretnénk lépni, elismerve a múltat, megbékélve, rituálisan lezárva azt.

Számomra a szülés utáni lezáró rituálé leginkább a gondoskodást, kényeztetést, odafigyelést, az anyává válás megünneplését jelenti. Nem mindig részesülünk ezekben a szülés után, annak ellenére, hogy iszonyú nagy testi-lelki munkát viszünk véghez és szomjazzuk a szeretetteli támaszt és elfogadást.

Engedjük meg magunknak, hogy kényeztessenek. Hiszen a kisbaba akkor érzi a legjobban magát, ha mi is jól vagyunk. Megéri!

Ára: 100.000 forint

Nem tartalmazza az esetlegesen felmerülő utazási költséget.

Ha a részletekről szeretnél érdeklődni vagy ezt a lehetőséget választod, keress bizalommal!

“Valaminek a vége vagy valaminek a kezdete? A szülészáró ünnep úgy segített átlépnem ezen a kapun, hogy azt a két kedvenc dúlám kibélelte puhasággal, megértéssel, megtartással. A lelkemet simogatta a beszélgetés, a jókívánságok. A testemet a finom, fűszeres ital és gyógynövényes gőzölés melegítette át. Hihetetlen élmény volt a fürdő is: megtapasztalni, ahogy egy másik asszony mossa a vállaimat, csorgatja a vizet a hátamra, aki már szintén megjárta a szülés és a kisgyermekes lét útját.
Ezután Paulina rebozós masszázsa összerakott, elringatott.
Nagyon hálás vagyok az élményért és azért, ahogy a dúláim az anyaság egymást követő szakaszaiba átsegítenek.

Emese